text

Wat is ‘woke’?

‘Woke’ is het Engelse voltooid deelwoord van ’to wake’ en betekent letterlijk ‘wakker geworden’. Ooit verliet ‘woke’ zijn carrière als Engels werkwoord en werd een bijvoeglijk naamwoord, een term om mensen te beschrijven die hun ogen geopend hebben voor sociaal onrecht.

‘Woke’ wordt inmiddels door de Oxford English Dictionary gedefinieerd als ‘oorspronkelijk: goed geïnformeerd, bij de tijd. Nu vooral: alert op rassendiscriminatie of sociale discriminatie en onrechtvaardigheid‘. De Urban Dictionary zegt dat ‘woke zijn betekent dat je je bewust bent… en weet wat er in de gemeenschap gebeurt (in verband met racisme en sociale onrechtvaardigheid)’.

Net als veel andere slang-woorden bracht ‘woke’ zijn bijvoeglijke jeugd door bij jonge liberale mensen die de wereld wilden veranderen, maar werd al snel ontvoerd door de media, te pas en te onpas ingezet, en uiteindelijk door het slijk gehaald door oudere conservatieven die er niet van houden wanneer hun rust verstoord wordt.

Inmiddels wordt de term ‘woke’ of meer algemeen ‘wokecultuur’ vaak als belediging gebruikt. Het betekent in dit gebruik ‘het volgen van een intolerante en moraliserende ideologie‘ en wordt gebezigd om de spot te drijven met ‘overdreven rechtlijnig liberalisme‘.

Lees meer over woke:

Scroll naar boven