a man holds his head while sitting on a sofa

Wat moet je doen als je bang bent voor de psycholoog?

Therapie is voor veel mensen intimiderend. Mensen zijn vaak bang voor oordeel van anderen, verandering, het onbekende en wat ze in therapie zouden kunnen ontdekken. Daarnaast zijn ze vaak sceptisch over de effectiviteit, of bang dat ze niet in staat zijn om echt contact te maken met de psycholoog. Ze twijfelen of ze zich willen openstellen over de meest problematische kwesties in hun leven.

Aan de basis van dit cynisme en scepticisme en andere vormen van weerstand ligt meestal angst:

  • Je bent bang om kwetsbaar te zijn. Om je werk in therapie effectief te laten zijn moet je diep in je problemen duiken. Dit betekent dat je jaren oude onopgeloste pijn en ongenezen wonden onder ogen moet zien. Dingen die je bewust hebt weggedrukt en vermeden. Je bent bang om de waarheid van wie je bent en je diepste pijn bloot te leggen.
  • Je bent bang voor een oordeel. Rationeel gezien weet je wel dat een therapeut onbevooroordeeld, objectief en niet-oordelend hoort te zijn, maar deze angst kan zo doordringend zijn dat je het ergste vreest en aanneemt dat je therapeut je zal veroordelen voor je fouten in het verleden, je tekortkomingen, verkeerde daden en gebreken.
  • Je bent bang dat je dierbaren, of de maatschappij in het algemeen, je veroordeelt omdat je therapie nodig hebt.

Waarom zijn mensen bang voor hun eerste afspraak met de psycholoog?

De beslissing nemen om naar een psycholoog te gaan is een enorme stap naar verbetering van je mentale gezondheid. Het laat zien dat je bereid bent keuzes te maken om je situatie te verbeteren. Maar voor het eerst naar een therapeut, coach of psycholoog gaan kan een heel angstige situatie zijn.

De eerste sessies kunnen je een ongemakkelijk gevoel geven. Je moet niet alleen informatie delen over waar je mee worstelt, maar ook basisinformatie over je hele leven. Je therapeut zal vragen naar je gezin, familie, carrière, vrienden, romantische relaties, achtergrond, en nog veel meer.

Tips voor je afspraak als je bang bent voor de psycholoog

Weest trots op jezelf

Er is moed voor nodig om met een psycholoog af te spreken en zoiets persoonlijks te bespreken. Neem de tijd om de cruciale stappen die je zet te waarderen.

Wees eerlijk

Het is volkomen begrijpelijk dat je nerveus bent over veel van jezelf te onthullen aan een relatief onbekende, maar als je niet open en eerlijk bent verspil je niet alleen de tijd van je psycholoog, maar ook die van jezelf. Het kan zelfs leiden tot een verkeerde diagnose of behandeling, of voor weinig behandeling terwijl je die juist intensief nodig hebt. Probeer openhartig te zijn, ook over de angst die je voelt over de afspraak.

Plan je afspraak op het juiste moment

Therapie kan je grondvesten doen trillen en je rauw en murw achterlaten, maar ook energiek en verfrist. Je weet niet hoe je je zult voelen na afloop van een sessie. Plan voor de zekerheid je afspraken op momenten dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Gun jezelf na je sessie ruim de tijd om je emoties te verwerken. Geef jezelf ook ruim de tijd voor je sessie om je voor te bereiden en om op tijd te komen.

Verwacht niet te veel

Therapie is geen instant wondermiddel. Als je verwacht dat je problemen snel opgelost zullen zijn, bereid je jezelf voor op teleurstelling. Therapie is een proces is dat vaak veel tijd en werk kost. Psychologen hebben niet alle antwoorden. Ze zijn er om je te helpen je eigen emoties te navigeren. Het is een partnerschap, dat inspanning vraagt van zowel je psycholoog en van jou.

Stel vragen

Maak vóór je eerste sessie een lijst van vragen die je over therapie kunt hebben en stel die tijdens je eerste sessie. Je psycholoog zal niet alle antwoorden hebben, maar hij of zij kan je helpen er naar toe te leiden. Vragen stellen aan je therapeut helpt een verstandhouding op te bouwen. Zo breek je meteen een beetje het ijs en heb je het engste al gedaan.

Onthoud dat alles vertrouwelijk is

Schaamte weerhoudt veel mensen ervan in therapie te gaan. Alles wat binnen je therapie sessies gezegd wordt blijft echter vertrouwelijk. Je therapeut kan geen informatie over je delen zonder je schriftelijke toestemming, tenzij ze reden hebben om aan te nemen dat je jezelf of anderen schade zou kunnen berokkenen. Niemand hoeft te weten wat je doormaakt tot jij je er klaar voor voelt om het anderen te laten weten.

Je hoeft je eerste psycholoog niet aardig te vinden

Een sterke relatie tussen jou en je psycholoog is belangrijk voor de therapie. Het kan echter gebeuren dat je je niet op je gemak voelt bij de eerste psycholoog die je ontmoet. En dat is niet erg. Jij kiest of je met deze psycholoog verder gaat. Je hebt zelf de touwtjes in handen, want het gaat om jouw mentale gezondheid. Vertrouw op je gevoel. Geef wel je psycholoog een paar sessies de tijd voor je een beslissing neemt of je met hem of haar verder wilt. Het kost vaak tijd om vertrouwen op te bouwen en het ijs te breken.

Sabine Klaver werkt als psycholoog, maar dan belandt ze zelf aan de andere kant: ze gaat in therapie. Ze voelt zich als de tandarts met het slechte gebit. In haar therapieproces leert ze haar emoties toe te laten en net zo goed voor zichzelf te zorgen als ze anderen helpt te doen. Aan de hand van de sessies met haar cliënten en met haar eigen therapeut geeft ze antwoord op de vragen ‘Wat voel ik?’, ‘Waarom voel ik het?’ en ‘Wat kan ik doen?’. Lees verder

Scroll naar boven