yellow red green and blue wooden houses

Wat zijn de vier persoonlijkheidstypes uit Omringd door idioten?

‘Omringd door idioten: Inzicht in de vier gedragstypes’ is een boek geschreven door de Zweedse gedragsdeskundige Thomas Erikson.

Samenvatting ‘Omringd door idioten’ – Thomas Erikson

Het boek biedt inzicht in persoonlijkheidstypen (of gedragstypes) en hoe deze typen invloed hebben op onze relaties en interacties met anderen. De auteur gebruikt een kleurcode om vier hoofdtypen persoonlijkheden te beschrijven:

 1. Rood: Dominante personen die competitief en resultaatgericht zijn. Ze zijn doelgericht en nemen vaak leiderschapsrollen op zich.
 2. Geel: Spontane en sociale individuen die van gezelligheid houden. Ze zijn enthousiast, creatief en staan open voor nieuwe ervaringen.
 3. Groen: Empathische en harmonieuze mensen die streven naar vrede en stabiliteit in hun relaties. Ze zijn vaak ondersteunend en verzorgend.
 4. Blauw: Analytische en nauwgezette personen die waarde hechten aan structuur en regels. Ze zijn georganiseerd en houden van precisie.

Het boek benadrukt het belang van het begrijpen van deze persoonlijkheidstypen om effectiever te communiceren en relaties te verbeteren. Het geeft tips over hoe je met elk type persoonlijkheid kunt omgaan, conflicten kunt verminderen en vriendschappen kunt opbouwen. Ook worden technieken besproken om invloed uit te oefenen op anderen door hun specifieke behoeften en communicatiestijlen te herkennen en aan te passen.

‘Omringd door idioten’ is een praktische gids die lezers helpt hun interpersoonlijke vaardigheden te verbeteren en succesvoller te zijn in hun persoonlijke en professionele relaties door een dieper inzicht in menselijk gedrag.

Wat zijn de vier persoonlijkheidstypes (of gedragstypes)?

Laten we wat dieper ingaan op de vier hoofdtypen persoonlijkheid die worden beschreven in ‘Omringd door idioten’ door Thomas Erikson:

Rood (Dominant)

 • Rode persoonlijkheden zijn over het algemeen competitief, ambitieus en doelgericht. Ze houden van uitdagingen en nemen graag het voortouw in verschillende situaties.
 • Ze hebben de neiging om direct en assertief te zijn in hun communicatie en kunnen soms als veeleisend worden ervaren.
 • Rode mensen zijn vaak goede leiders en nemen graag verantwoordelijkheid.

Geel (Inspirerend)

 • Gele persoonlijkheden zijn spontaan, enthousiast en sociaal. Ze houden van interactie met anderen en zijn vaak energiek en optimistisch.
 • Ze zijn creatief en open voor nieuwe ideeën en ervaringen, en ze kunnen gemakkelijk mensen om zich heen verzamelen.
 • Gele mensen brengen vaak levendigheid en plezier in groepen.

Groen (Stabiel)

 • Groene persoonlijkheden zijn empathisch, ondersteunend en hechten veel waarde aan harmonie en relaties. Ze proberen conflicten te vermijden en sfeer te creëren.
 • Ze zijn vaak goede luisteraars en tonen begrip voor anderen. Ze zijn verzorgend en attent.
 • Groene mensen zijn meestal gewaardeerde teamleden vanwege hun vermogen om anderen te ondersteunen en samen te brengen.

Blauw (Correct)

 • Blauwe persoonlijkheden zijn analytisch, georganiseerd en gedisciplineerd. Ze houden van structuur, regels en nauwkeurigheid.
 • Ze zijn kritisch en hechten veel waarde aan feiten en details. Ze zijn vaak bedreven in probleemoplossing en planning.
 • Blauwe mensen gedijen in situaties waar precisie en nauwkeurigheid essentieel zijn.

Het begrijpen van deze persoonlijkheidstypen helpt bij effectieve communicatie en relaties. Het stelt mensen in staat om anderen beter te begrijpen en aan te passen aan hun behoeften. Bijvoorbeeld, als je weet dat je met een ‘rood’ persoon praat, kun je direct en to-the-point communiceren, terwijl je bij een ‘groen’ persoon misschien meer empathie toont. Dit inzicht kan leiden tot betere samenwerking en verminderde conflicten in zowel persoonlijke als professionele relaties.

Scroll naar boven