Wat zijn ‘gouden handboeien’ en hoe bevrijd je jezelf?

Een hekel aan je baan, maar het salaris nodig

Je hebt een baan die je goed betaalt, zeker gezien je bedrijfstak en ervaringsniveau. In feite wordt je zo goed gecompenseerd dat je betwijfelt of je ooit bij een ander bedrijf het bedrag dat je nu verdient kunt krijgen. Er is alleen één probleem: je bent ongelukkig in je huidige baan. Je kunt niet weg omdat je uitgavenpatroon zich heeft aangepast aan je salaris, of omdat je afhankelijk bent van je bonus. Je zit vast aan je werk met gouden handboeien.

Wat zijn gouden handboeien?

Gouden handboeien klinken misschien aantrekkelijk, maar zijn een zware last. De term werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1970 en verwijst naar de financiële stimulans en voordelen die wordt betaald om werknemers voor lange periodes in hun functie te houden.

Gouden handboeien belemmeren effectief dat je je baan verlaat, ook al ben je daar doodongelukkig. Je hebt je leven opgebouwd rondom je salaris en bijbehorende voordelen, waardoor je in feite gevangen wordt door je baan.

Gouden handboeien kunnen in verschillende vormen komen, waaronder:

  • hoog salaris
  • aandelen
  • bonussen
  • pensioenen
  • extra vakantie
  • flexibele arbeidsvoorwaarden

Hoe bevrijd je je uit gouden handboeien?

Bekijk je keuzes

De realiteit is dat je niet echt vast zit. Je hebt een keuze. Je moet beslissen wat voor jou de beste optie is. Is het:

  • Een baan die je uitput, jaren van je leven kost en je je persoonlijke leven afneemt, maar je voorziet van een mooie auto, heerlijke vakanties en financiële zekerheid;
  • Een baan die je vervult en beloont, je gelukkig en tevreden doet voelen, maar betekent dat je luxe en financiële zekerheid moet opgeven;
  • Een derde plan bedenken waarbij je een risico neemt, niet wetend waar je terecht zult komen.

Neem ontslag! In een periode van honderd dagen word je door dit boek geïnspireerd om een hele belangrijke beslissing te maken die je leven gaat veranderen.

Bereken de ondergrens van je salaris

Je moet beslissen wat je financiële omslagpunt is. Als je serieus overweegt de handboeien af te doen moet je je financiën onder ogen zien. Een slechter betalende baan kan stressvol zijn en het is belangrijk dat je daarop voorbereid bent.

Bekijk je uitgaven eens goed en bepaal met welk minimumloon je rond kunt komen. Als je dat weet kun je nieuwe mogelijkheden bekijken die misschien een loonsverlaging tot gevolg hebben, maar dan wel een beheersbare.

Leef spaarzamer

Je hoeft niet te leven als een boeddhistische monnik, maar ga stap voor stap minder uitgeven en kijk hoe ver je kunt komen. Het is geen goed idee om meteen in het begin alles te schrappen, want daar word je alleen maar ongelukkig van. Probeer een evenwicht te vinden en geniet van het gevoel dat je controle hebt over je financiën, in plaats van dat ze jou controleren.

Los je schulden af

Als je onnodige uitgaven hebt geschrapt is het tijd om je schulden kwijt te raken. Bedenk een plan voor hoe je die gaat aanpakken en begin ze af te betalen.

Vul je spaarpot voor noodgevallen aan

Als de schulden weg zijn, begin dan met het opbouwen van je noodfonds. Neem de tijd om je spaargeld op te bouwen. Hoe meer je spaart, hoe meer vrijheid je voor jezelf koopt. Een half jaar of een jaar aan uitgaven geeft je speelruimte.

Begin je volgende stap te plannen

Terwijl je je financiële zaken op orde brengt is het belangrijk te plannen wat je hierna wilt doen en wat je echt van je werkende leven wilt. Je kan het beste nadenken over je waarden en drijfveren. Misschien moet je een loopbaancoach inschakelen om je hierbij te helpen.

Lees ook: twintig goede redenen om je baan op te zeggen of ontslag te nemen

Moet je loskomen van gouden handboeien?

Dat je toevallig gevangen zit in een situatie van gouden handboeien wil niet zeggen dat je gelukkiger zult zijn als je loskomt. Je kunt namelijk tot de ontdekking komen dat een andere baan weliswaar je stressniveau verlaagt of wat meer tijd in je agenda vrijmaakt, maar dat die voordelen teniet gedaan worden als je het je niet langer kunt veroorloven de dingen te doen die je graag doet.

Het is aan jou om te beslissen wat je wilt doen. Wil je het grote geld blijven najagen of wil je iets anders dat potentieel meer voldoening geeft? Dit is een persoonlijke beslissing en er is geen juist antwoord. Het is wel belangrijk dat je de tijd neemt om al je mogelijkheden realistisch te overwegen. Vaak zijn er meer opties beschikbaar dan je aanvankelijk beseft.

Het is misschien niet gemakkelijk, maar er zijn andere manieren om geluk te vinden dan je salaris en bonuspakket.

Wil jij leuker werk?

Volg dan de Online Training Vind Je Ideale Baan en vind het plezier in je werk weer terug. 15.000+ Cursisten gingen je voor! Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je droombaan te vinden.

Scroll naar boven