Je hebt de term ‘red flags’ de laatste tijd vast wel eens langs zien of horen komen op televisie of social media. Maar waar komt die term ineens vandaan en wat wordt er eigenlijk bedoeld als iemand het heeft over ‘red flags’?
Wat zijn red flags?
Red flags zijn signalen die aangeven dat er mogelijk iets mis is of dat er gevaar dreigt. Ze zijn vergelijkbaar met een rood licht – een signaal om op te letten en te vertragen voor je verder gaat. Je kunt red flags tegenkomen op verschillende momenten in je leven, bijvoorbeeld in persoonlijke relaties, zakelijke transacties of gezondheidskwesties.
Voorbeelden van red flags
Red flags in persoonlijke situaties zijn bijvoorbeeld extreme jaloezie, controlerend gedrag, isolatie van vrienden en familie of fysiek of verbaal misbruik. Deze red flags kunnen wijzen op ongezonde dynamieken binnen de relatie
Red flags in financiële situaties zijn bijvoorbeeld verborgen kosten, kosten die niet goed worden uitgelegd en vage contracten zonder duidelijke voorwaarden.
Red flags in de medische context zijn bijvoorbeeld onverklaarbare symptomen die stelselmatig worden genegeerd door professionals, het niet opvolgen van aanbevolen medische behandelingen of slechte communicatie
Waarom heeft iedereen het ineens over red flags?
Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, maar het zou hierdoor kunnen komen:
- Meer aandacht voor mentale gezondheid: de grotere focus hierop zorgt er mogelijk voor dat we alerter zijn op situaties of gedragingen die schadelijk kunnen zijn voor onze mentale gezondheid.
- Het digitale tijdperk: via internet (bijvoorbeeld via social media) is het mogelijk om informatie veel sneller te delen en verspreiden, op die manier is het ook makkelijker om waarschuwingssignalen (‘red flags’) te delen met anderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel op TikTok.
Hoe serieus moet je red flags nemen?
Je kunt een red flag beschouwen als een waarschuwing. Op zich is het niet onverstandig om deze serieus te nemen. Blijf wel nieuwsgierig naar hoe de vork écht in de steel zit. Soms lijkt iets erger dan het is en je weet ook niet altijd wat er echt achter bepaald gedrag schuilgaat. Besef ook dat niemand zich 100% van de tijd keurig gedraagt, ook jijzelf niet. Iedereen vertoont wel eens problematisch gedrag, dat hoort erbij. Verwacht geen perfectie van anderen en pas op dat je niet alles automatisch interpreteert als negatief of gevaarlijk. Soms is een ‘red flag’ ook gewoon vals alarm. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel belangrijk dat iemand zich bewust is van problematisch gedrag en bereid is hieraan te werken.
Als je als kind hebt geleerd altijd alert te zijn op de stemming van je ouders, is er weinig ruimte geweest voor jouw eigen emotionele ontwikkeling. In Ongezien opgegroeid begeleidt psycholoog Lindsay Gibson deze inmiddels volwassen kinderen bij hun zoektocht naar wie ze echt zijn, en op hun pad naar een emotioneel gezonder leven, zonder dat zij met hun (vaak ook ongelukkige) ouders hoeven te breken. Lees verder