people in yellow and pink t-shirts

Wat zijn veelvoorkomende gevoelens en gedachten na seksueel misbruik?

De emotionele reacties na seksueel misbruik verschillen van persoon tot persoon. Seksueel geweld kan zeer traumatisch en levensveranderend zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat je reacties niet gek zijn; het zijn normale reacties op een traumatische situatie.

Veelvoorkomende gevoelens na seksueel misbruik

Dit zijn enkele veel voorkomende gevoelens die overlevenden van seksueel geweld kunnen ervaren.

Veelvoorkomende gedachtes na seksueel misbruik

Dit zijn enkele veel voorkomende vragen die overlevenden van seksueel geweld kunnen ervaren.

Waarom is mij dit overkomen?

Je hebt niets verkeerds gedaan. Het is niet jouw schuld. Iemand anders heeft je je macht ontnomen. Seksueel geweld kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd, geslacht, achtergrond of religie.

Wanneer ben ik weer de oude?

Het is moeilijk te begrijpen dat iemand je dit aan kan doen en dat je zoveel pijn hebt. Er is geen blauwdruk voor genezing. Het gaat op je eigen eigen tijdschema en op je eigen manier. Er zijn mensen die je kunnen helpen als je dat nodig hebt.

Hoe kom ik hier overheen?

Niemand weet van nature hoe je moet genezen van een trauma, dus het is eng. Er zijn geen stappenplannen, maar heling gebeurt wel. Erover praten is een heel belangrijk middel. Seksueel geweld is niet iets waar je ooit overheen komt. Maar het wordt een ervaring net als andere levenservaringen.

Niemand begrijpt me

Dit is een veel voorkomende gedachte van een slachtoffer van seksueel geweld. Zelfs als je het gevoel hebt dat niemand je persoonlijke situatie heeft doorgemaakt zijn er wel mensen die je kunnen helpen.

Het was niet zo erg

Soms realiseer je je niet de omvang van hoe het je beïnvloedt. Maar net doen alsof het niet gebeurd is helpt je niet vooruit te komen.

Dit kan niet echt gebeurd zijn

Het is moeilijk om zoiets vreselijks en pijnlijks te geloven, maar meestal zijn herinneringen als deze echt. Herinneringen van pijnlijke ervaringen worden soms geblokkeerd tot je klaar bent om ze te verwerken en verder te gaan.

Scroll naar boven