Het kan voor mensen met narcistische trekken lastig zijn om hulp te zoeken. Sommigen zullen hardnekkig ontkennen dat er wat mis is met hen, om de grootheidswaan die het wankele zelfbeeld stut maar in stand te houden. Ook hebben mensen met narcistische trekken zelf niet altijd door dat er iets aan de hand is. De trekken voelen voor hen normaal, of niet vervelend. Daarbij kan het natuurlijk ook moeilijk zijn om toe te geven dat je narcistische trekken hebt, omdat de narcistische persoonlijkheidsstoornis vaak gestigmatiseerd is. Narcisten worden dan vaak afgeschilderd als intrinsiek slechte mensen. Toegeven dat je narcistische trekken hebt, kan daardoor nóg moeilijker worden.
Lees ook: Waarom is een narcist niet hetzelfde als een slecht mens?
Wanneer gaan mensen met narcisme in therapie?
Sommige mensen met narcistische trekken gaan in therapie nadat zij gekrenkt zijn. Vaak zijn dit gebeurtenissen die hen raken in hun grootheidswanen. Denk aan een relatiebreuk of ontslag op het werk. Ze kunnen dan last krijgen van depressie- of angstgevoelens.
Er zijn echter ook mensen met narcistische trekken die in therapie gaan om de verkeerde redenen. Bijvoorbeeld om af te geven op anderen, of als manier om op te zoek gaan naar validatie en waardering.
Lees ook: De vijf beste boeken over narcisme (voor naasten)
Welke behandeling is er voor mensen met narcisme?
Narcisme wordt meestal behandeld met een vorm van psychotherapie of gedragstherapie. Denk bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie, schematherapie of dialectische gedragstherapie. Het doel van de therapie is vaak bewustwording van eigen gedrag, gevoel en gedachten de impact daarvan op jezelf en anderen. Bij schematherapie wordt er ook gekeken naar de oorsprong van het narcisme, bijvoorbeeld trauma of verwaarlozing in de vroege jeugd.
Lees ook: Goede boeken over hechtingsproblemen en emotionele verwaarlozing
Meer leren over narcisme?
Psychotherapeut Frans Schalkwijk schreef een helder boek over narcisme. Hij vertelt je wat narcisme precies is, hoe het tot uiting komt, hoe je ermee kan leven en welke behandelingen er zijn.