underwater photography of person soaking under sun rays

Welke producten helpen bij psychische klachten?

Ongevraagd advies bij psychische problemen

Als je last hebt van psychische klachten, krijg je vaak ongevraagde adviezen naar je hoofd geslingerd. “Loop je al hard?” “Gebruik je wel genoeg vitamine D?” “Ga lekker buiten wandelen!” Terwijl je eigenlijk gewoon behoefte hebt aan een luisterend oor, iemand die je echt serieus neemt, of een goede therapeut.

Sommige producten zijn wél een goede ondersteuning

Toch zijn er wel producten op de markt die je helpen tijdens het herstel van psychische problemen. Ze bieden niet dé oplossingen en zijn puur bedoeld als ondersteuning in zware tijden. Deze producten helpen bij psychische klachten:

Noise cancelling koptelefoon bij overgevoeligheid voor geluid

Ik had last van een depressie en ernstige vermoeidheidsklachten. Hierdoor was ik enorm gevoelig voor geluid en ik kon er zelfs ernstige paniekaanvallen van krijgen. Ik heb toen enorm veel gehad aan een noise cancelling koptelefoon. Het kost even een lieve duit, maar dan heb je ook wat. Als ik muziek luister, hoor ik zelfs een onweersbui niet meer of iemand die aanbelt. Ook pratende mensen versta en hoor ik amper meer. Een zee van rust en op bepaalde momenten echt een uitkomst. Zelfs als je geen muziek op hebt, wordt het omgevingsgeluid veel gedempt. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld op Spotify eens te zoeken naar white noise, dat is een soort rustgevend, monotoon ruisend geluid. Als je dat afspeelt via de koptelefoon in combinatie met de noise cancelling-functie dan helpt dat ook enorm goed tegen omgevingsgeluid. Ik ben die koptelefoon in ieder geval enorm dankbaar, een echte life saver wat mij betreft en elke cent waard.

Magnesiumolie bij onrust in je lijf en pijnlijke spieren

Veel mensen met psychische klachten kunnen denk ik beamen dat de grote hoeveelheid stress die je hebt kan zorgen voor flinke spierpijn en een heel onrustig gevoel in je lijf. Ik had daar in ieder geval wel last van, gecombineerd met pijnklachten door mijn hele lichaam. Je hebt allerlei gels, supplementen en pijnstillers die je kunt nemen, maar wat ik het fijnste vond om te gebruiken is magnesiumolie. Dit 100% natuurlijke product spuit je op de pijnlijke plekken en wrijf je in om het goed te laten intrekken. Je voelt al heel snel een soort warm, branderig gevoel en daarna voelen je spieren oprecht meer ontspannen. Als je het onder je voeten sprayt, voelen je benen daarna ook minder rusteloos. Ik gebruik het ook nu nog als ik spierpijn heb.

Een goed koffiezetapparaat voor een bakkie troost

Dit klinkt misschien als een beetje rare tip, maar voor mij was dit echt dé aankoop van het jaar. Ik ben eigenlijk tijdens mijn depressie begonnen met koffie drinken. De sterke smaak, de warme substantie… koffie werd voor mij dat momentje van troost, van heel even rustig zitten en tot mezelf komen. Toen ik door mijn psychische problemen maar weinig kon, was mijn uitstapje naar een fijn koffietentje soms het enige wat ik voor elkaar kreeg op een dag. Toch hielp het wel, het lopen ernaar toe, het heel even onder de mensen zijn…

Thuis had ik alleen geen lekker koffiezetapparaat en dronk ik van die vieze Senseo. Ik miste dat ‘bakkie troost’ thuis best wel, maar ja, ging ik dan echt een nieuw koffiezetapparaat komen? Op een dag besloot ik het toch maar te doen, aangezien ik echt élke dag koffie drink en er dus ook elke dag plezier van zou hebben…

Ik heb nooit spijt gekregen, want want het is heerlijk om ook thuis góede koffie te hebben! Ik noem mijn Nespresso-apparaat oprecht mijn beste aankoop van het jaar. Elke dag ben ik weer blij dat ik ‘m heb gekocht en op die manier investeer in korte, fijne, ontspannende koffiemomentjes.

Zwaartedeken voor extra ontspanning

Ik had naast mijn depressie veel last van paniekklachten. Ik had al regelmatig gelezen over zwaartedekens en was benieuwd of het voor mij ook zou werken. Ik wilde er niet onder slapen, maar het bijvoorbeeld gebruiken tijdens een paniekaanval of om beter te kunnen ontspannen als ik bijvoorbeeld op de bank lag. Ik voelde me vaak enorm onrustig in mijn lichaam en hoopte dat met een verzwaringsdeken te verminderen.

Sinds ik de verzwaringsdeken heb, lukt het me een stuk beter om te ontspannen op de bank en voel ik me minder rusteloos en opgefokt in mijn lichaam. Hij ligt eigenlijk standaard op de bank en ik kruip er altijd onder als ik even ga Netflixen of lezen, of gewoon als ik me niet zo fijn voel of angstig.

E-reader om het plezier in lezen te hervinden

Een depressie en andere psychische klachten staan er bekend om dat ze je concentratievermogen enorm kunnen aantasten. Dat was ook bij mij het geval. Als kind las ik wel 5 boeken per week, maar tijdens het dieptepunt van mijn depressie lukte het me totaal niet meer om te lezen.

Een vriendin gaf me toch een e-reader cadeau. Dit heeft me wonderlijk genoeg wel geholpen bij het hervinden van mijn concentratie en de liefde voor lezen. Het voordeel van een e-reader is namelijk dat je ‘m overal mee naar toe kunt nemen en er heel veel verschillende boeken op kunt zetten, bijvoorbeeld met een Kobo Plus-abonnement. Hierdoor kon ik overal waar ik was – wachtend op de bus, zittend in de trein, tijdens het koffiedrinken in mijn koffietentje – toch even mijn e-reader erbij pakken om een stukje te lezen, al was het maar één pagina. Omdat ik zoveel verschillende boeken erop had staan, voelde ik ook niet de druk om een specifiek boek uit te lezen. Ik pakte er gewoon iedere keer een boek bij waar ik op dat moment zin in had. En al las ik dan maar een heel klein stukje boek, dat voelde toch al als winst. Door overal waar ik was de mogelijkheid te hebben om een stukje te lezen, merkte ik dat lezen me weer steeds makkelijker afging en ik ongemerkt toch mijn concentratie weer trainde.

Oordoppen voor een betere nachtrust

Sinds jaar en dag slaap ik met oordoppen van Ohropax. Werken echt heel goed tegen best veel geluid en zitten ook prima, je kunt ze goed vormen naar je oor. Ik heb zelf vrij smalle gehoorgangen, dus breek ze altijd door midden. Zo doe ik er ook nog eens langer mee! Ik heb heel veel soorten oordoppen geprobeerd, zelfs op maat gemaakte, maar vind dit nog steeds de fijnste en beste die er zijn.

Deze oordoppen helpen mij enorm als ik overprikkeld ben en zorgen er ook voor dat ik in de nacht een stuk minder vaak wakker word. Ik kan eerlijk gezegd niet meer zonder, zo fijn vind ik ze, en het geeft me extra veel rust.

Warm slapen met een elektrische deken

Nog een andere tip voor een goede nachtrust: een elektrische deken. Door mijn psychische klachten had ik last van heel veel extreme vermoeidheid. Daarnaast leek het alsof mijn lijf letterlijk te moe was om zichzelf op te warmen in de nacht. Hoeveel kruiken en dekens en truien ik ook gebruikte; warm kreeg ik het niet.

Toen was daar de elektrische deken. Je zet ‘m alvast aan voor je in bed stapt, zodat je bed heerlijk voorgewarmd is als je erin stapt. Dat helpt al heel erg om het warmer te krijgen. Je hoeft je vervolgens geen zorgen te maken of je de deken wel hebt uitgezet, want dat dat doet ‘ie dus vanzelf!

Verhelpen producten psychische klachten?

Nee, natuurlijk niet. Als je van je psychische klachten af wilt komen, vrees ik dat je er niet gaat komen met het aanschaffen van een product. Hoe makkelijk zou dat soms zijn… Toch waren alle bovenstaande producten voor mij wél echt een steun in de rug, in tijden dat ik het moeilijk had en al mijn energie kon gebruiken voor het herstel en voor de therapie die ik volgde.

Het zijn stuk voor stuk aankopen geweest waar ik nooit spijt van heb gehad en waar ik – nu ik meer hersteld ben van mijn psychische problematiek – nog steeds veel gebruik van maak. Ik hoop van harte dat ze jou ook helpen en wens je veel succes bij je herstel!

Scroll naar boven