Er zijn verschillende manieren en tips om uit dissociatie te komen. Het helpt vooral om sterke prikkels te gebruiken die niet schadelijk zijn voor jezelf. Gebruik hierbij allerlei zintuiglijke ervaringen: zien, horen, voelen, proeven, ruiken, bewegen, creatief bezig zijn etc.
Lees ook: Manieren om uit dissociatie te komen
Dit zijn handige producten die je kunt aanschaffen om uit dissociatie te komen:
Tip 1 tegen dissociatie: mandala’s inkleuren of een sudoku maken
Mandala’s inkleuren is toch alleen voor kinderen? Nou, echt niet! Mandala’s kleuren brengt je terug naar het nu, de felle kleuren die je gebruikt prikkelen je zintuigen, je moet je concentreren om binnen de lijntjes te kleuren en je bent ook zintuigelijk bezig met je handen.
Meer uitdaging nodig? Probeer dan eens te kleuren op nummer. Bij elke nummer hoort een bepaalde kleur. De moeilijkheidsgraad ligt hoger, dus er is nog meer concentratie benodigd. Helpt je ook weer om gefocust te zijn op iets anders en uit dissociatie te komen.
In dit kleurpotlodenblik van Bruynzeel zitten genoeg potloden om je wel even zoet te houden met de mandala’s of het kleuren op nummer.
Je hersens nog meer aan het werk zetten, of liever iets wat minder creatief is? Ga voor een puzzel of een sudoku. Ook daarmee bezig zijn kan je uit dissociatie halen:
Tip 2 tegen dissociatie: knuffel met je favoriete knuffel
Je dissocieert vaak omdat je herinnerd wordt aan een traumatische gebeurtenis. Het is belangrijk om weer in het hier en nu te komen en je veilig te voelen. Knuffels kunnen hierbij helpen. Ze zijn zacht, je kunt er in knijpen voor nog een sterke knuffel en ze stellen je gerust als je je onveilig voelt
Deze beer is groter dan jijzelf. Wat is een veiliger gevoel dan in zijn armen liggen?
Liever een wat kleiner knuffeldier? Deze olifant is super zacht en makkelijk mee te nemen.
Lees ook: Knuffelbeesten voor volwassenen
Tip 3 tegen dissociatie: sterke geuren
Misschien denk je er niet meteen aan, maar het ruiken aan sterke geuren kan enorm goed helpen tegen dissociatie. Neem bijvoorbeeld een geur zoals Dettol, Ammoniak of Tijger Balsem:
Je kunt natuurlijk ook een geur kiezen die lekkerder ruikt en die je een veilig gevoel geeft. Bijvoorbeeld een lekkere geurkaars:
En herinner je je nog die super rustgevende geur van baby’s? Die ruiken vaak naar Zwitsal en daar heb je ook geurstokjes van:
Tip 4 tegen dissociatie: sterke smaken
Je hebt allerlei snoepjes met sterke smaken die je mee kunt nemen in je tas. Stel nou dat je ergens bent en in dissociatie begint te raken, dan heb je altijd iets bij je wat een sterke zintuiglijke prikkel geeft. Daarnaast is aangetoond dat zuigen op iets je ook rustiger maakt.
Kies bijvoorbeeld voor deze zure snoepjes. Meteen een voordeelverpakking van 1 kilo, zo heb je het altijd in huis:
Tip 5 tegen dissociatie: ergens aan friemelen
Ook deze producten kun je altijd met je meenemen. Je kunt er zelfs stiekem mee onder je tafel of stoel frummelen als je voelt dat je in dissociatie raakt.
Tip 6 tegen dissociatie: sterke zintuiglijke prikkels voor je hele lichaam
Voel je je lichaam niet meer of voelt je lichaam niet meer echt als van jou tijdens dissociatie? Het kan fijn zin om op een kalme manier weer terug in je lichaam te komen, bijvoorbeeld door het liggen op een acupunctuurmat (helpt ook tegen stress en vastzittende spieren), of het balanceren op een evenwichtsbord of springen op een trampoline.
Tip 7 tegen dissociatie: onder een zwaartedeken gaan liggen
Een zwaartedeken (of verzwaringsdeken) bevat extra gewicht. Dit maakt het voor mensen makkelijk om te ontspannen, zich veiliger te voelen en weer meer in contact te komen met het lichaam. De verzwaringsdeken kun je overdag gebruiken om te ontspannen op de bank, maar het is ook mogelijk om er ’s nachts onder te slapen als je bijvoorbeeld last hebt van slapeloosheid.
Op zoek naar een zwaartedeken? Vergelijk verschillende verzwaringsdekens
Heb je last van een dissociatieve (identiteits)stoornis en zoek je herkenning? Download de dsmmini DIS
Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?