person walking holding brown leather bag

Wat is werkstress?

Werkstress is stress door of in de werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op je werk met belasting in je privĂ©leven kunnen voor stressklachten zorgen. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je slechter functioneert op je werk.  

Een keertje flink moe zijn na een dag hard werken is geen ramp en kan je zelfs een voldaan gevoel geven.  Stress is namelijk ook niet per definitie ongezond. Het helpt je om beter te presteren. Het is wel belangrijk dat je daarna kunt herstellen van de stress. Als er teveel momenten van stress zijn, dan gaan het mis. Er is dan niet voldoende tijd om te herstellen. De stress stapelt zich op. Dan is er sprake van ongezonde stress.

Stressklachten hebben een belangrijke functie. Het zijn signalen dat je te veel hooi op je vork neemt. Het is belangrijk om deze signalen niet te negeren en er iets aan te doen. Doe je dit niet, dan kunnen de stressklachten zich opstapelen en resulteren in een burn-out.

Lees meer over burn-out: symptomen, stadia en hoe te voorkomen

Scroll naar boven