grayscale photo of person holding glass

Winnen of leren (Noa Pothoven)

Winnen of leren

Een heftig en verdrietige autobiografie van Noa, die op 2 juni 2019 op 17-jarige leeftijd is overleden. In dit boek beschreef ze op 16-jarige leeftijd haar strijd.

Op jonge leeftijd komt Noa in aanraking met seksueel misbruik. Dit leidt tot meerdere problemen. Ze krijgt anorexia, dwangmatige trekken, en worstelt met zelfbeschadiging en het leven. Dit zorgt ervoor dat ze uiteindelijk zestien keer moet worden opgenomen.

“Ik herbeleef de angst, die pijn nog elke dag. Altijd bang, altijd op mijn hoede. En tot op de dag van vandaag voelt mijn lichaam nog vies. Er is ingebroken in mijn huis, mijn lichaam, dat kan nooit meer ongedaan worden gemaakt,” schrijft ze in het boek.

Leessnack review

Sterk:
Zwaar:
Goed:

In één zin

Heftig boek vol pijn, maar ook met zelfspot en humor geschreven. Hopelijk heeft Noa de rust gevonden waar ze naar zocht.

5

Meer informatie

In haar boek neemt Noa ons mee naar de instellingen waarin ze terecht komt. Het verblijven in sommigen van deze instellingen is ronduit traumatisch te noemen. Het boek geeft een kijkje in de wereld van de psychiatrie en laat zien dat daar nog een hoop in moet veranderen.

Het is schrijnend om te lezen hoe er wordt omgegaan met kwetsbare jongeren die vanwege pijnlijke omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen en zorg nodig hebben.

Noa informeert bij de Levenseindekliniek in Den Haag, maar die kunnen haar niet helpen. “Ze vinden me te jong om dood te gaan. Ze vinden dat ik de traumabehandeling moet afronden en dat mijn hersenen eerst volgroeid moeten zijn. Dat duurt tot je 21ste. Ik ben er kapot van, want zo lang kan ik niet meer wachten.’’

Gelukkig heeft Noa ook enkele goede ervaringen gehad met instellingen en hulpverleners. Noa krijgt verschillende soorten behandelingen, die haar soms inzicht geven, maar in het boek is al te voelen dat Noa niet de rust kan vinden waarnaar ze zo verlangt.


Het AD wijdde een stuk aan Noa: ‘Ik word losgelaten omdat mijn lijden ondraaglijk is’

Scroll naar boven