woman wearing bikini sitting on swing near coconut tree

Wat is een zomerdepressie?

Bij een seizoensgebonden depressie denken de meeste mensen aan somberheid in de herfst en de winter. Het blijkt echter dat sommige mensen zich juist in de zomer erg beroerd voelen. In Nederland krijgt ongeveer 0,1 procent van de bevolking te maken met een zomerdepressie.

Een seizoensgebonden depressie is een ontregeling van de stemming met een jaarlijks patroon. De somberheid komt steeds terug in hetzelfde jaargetijde. De seizoensgebonden depressie komt het meest voor als het zonlicht minder wordt, dus in de herfst. Ook de donkere dagen voor kerst, zijn hier berucht voor.

Jaarlijkse zomerdip

Bij een veel kleiner deel van de bevolking is die jaarlijks terugkerende somberheid juist een probleem in de zomer. Dit probleem treft ongeveer één op de duizend mensen. Deze mensen melden soms dat ze problemen hebben met het felle licht. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze het gevoel hebben dat het licht door hen ‘heen snijdt’. Ze sluiten zich soms zoveel mogelijk op in een donkere kamer.

Lichtere stemmingsklachten die specifiek in de zomer voorkomen, treffen ongeveer een op de driehonderd mensen. Zij hebben een jaarlijkse zomerdip. Over de oorzaken van zomerdepressies of zomerdips is nog weinig bekend.

Scroll naar boven